Diane Earle (Diana) Ross (Detroit, Michigan, 26 maart 1944) is een Amerikaanse soulzangeres. Ze werd bekend met The Supremes en heeft daarna een uiterst succesvolle solocarrière gehad.

Ze werd geboren als tweede in een gezin met zes kinderen. Samen met Mary Wilson, Florence Ballard en Barbara Martin vormde ze The Primettes in 1959. Nadat ze in 1960 een contract kregen bij Motown, veranderden ze de naam van de groep naar The Supremes in 1961. Barbara Martin verliet de groep kort daarna. In 1967 werden ze Diana Ross and the Supremes. Florence Ballard verliet de groep, waarna Cindy Birdsong erbij kwam en ze weer een zingend trio vormden. De groep nam 12 grote hits op in deze periode.

In oktober 1969 verliet Ross de groep en begon ze aan een solocarrière die ook succesvol bleek. Haar eerste grote hit was het lied Ain’t No Mountain High Enough in 1970. Daarna speelde ze in een verfilming van het leven van Billie Holiday, Lady Sings the Blues. Voor haar rol kreeg ze een Oscarnominatie.

Ze bracht een album met duetten uit met Marvin Gaye in 1973, met de titel Diana and Marvin. Diana Ross scoorde daamee een aantal grote hits. In 1975 kwam ze terug op het witte scherm in de film Mahogany. De titelsong Do You Know Where You’re Going To werd een nummer 1 hit. Haar tweede, zelfgetitelde album kwam in de top 10 terecht.

In 1978 speelde Ross de rol van Dorothy in de filmmusical The Wiz. Michael Jackson vertolkte de rol van vogelverschrikker.

Haar duet met Lionel Richie, Endless Love, uit 1981 bleek de bestverkopende single uit haar carrière te zijn en was haar laatste hit op het Motown label. Hierna had ze een contract met RCA, maar na een paar succesvolle, en wat minder succesvolle albums keerde ze eind jaren ’80 weer terug naar Motown. Daar had ze tot 2001 weer een nieuw contract.

Op 16 en 17 oktober 2009 was Ross de hoofdact van Symphonica in Rosso. Ross heeft in het Arnhemse GelreDome opgetreden voor zo’n 34.000 mensen per avond. Doordat de organisatie van de concerten TEG failliet ging, gaven Marco Borsato & friends twee extra concerten om de optredens van Ross te kunnen betalen.

Ross is twee keer getrouwd geweest: met Robert Ellis Silberstein van 1971 tot 1977 en met Arne Næss jr. van 1986 tot 2000. Næss overleed in 2004 ten gevolge van een ongeval tijdens het bergbeklimmen. Ross heeft twee dochters met Silberstein en twee zoons met Næss. Daarnaast heeft ze nog een dochter met Berry Gordy die geboren werd toen Ross een half jaar getrouwd was met Silberstein. In 2009 werd ze oma toen deze (oudste) dochter beviel van een zoon. Ross is ook genoemd in het testament van Michael Jackson als voogdes voor de kinderen na zijn overlijden.

(Bron: Wikipedia)