sounds great, feels good
09.09.2020

Fietsteam uit Sint-Niklaas wint Bike to Work Spring Challenge.

Fietsteam uit Sint-Niklaas wint Bike to Work Spring Challenge.
Fietsers uit Sint-Niklaas vallen in de prijzen.

Corona, thuiswerk, felle zon en onweersbuien hielden een indrukwekkend peloton van 740 woon-werk fietsers in 194 teams uit 53 bedrijven niet tegen om 107.586,58 km te fietsen naar het werk tijdens de Bike to Work Spring Challenge van 2 t.e.m. 19 juni. Bike to Work is het programma van de Fietsersbond dat werknemers en bedrijven aanmoedigt om te fietsen naar het werk. Voor het tweede jaar op rij kaapt een fietsteam van stad Sint-Niklaas de hoofdprijs weg.

In de Bike to Work Spring Challenge dagen collega’s elkaar uit om gedurende drie weken 25%, 50%, 75% of 100% naar het werk te fietsen. De totaal gefietste afstand is vergelijkbaar met 2,5 maal de aardomtrek. De gemiddelde afstand die deelnemers naar het werk fietsten was 20 km per dag (heen en terug). Samen spaarden alle deelnemers 19 ton CO² uit. Dankzij Bosch eBike Systems werden 85 prijzen uitgereikt aan de strafste fietsteams.

Voor het tweede jaar op rij kaapt een fietsteam van stad Sint-Niklaas de hoofdprijs weg: team Rap op de Trappers, een team collega’s van de afdeling beheer openbaar domein, fietste tijdens de drie weken van de wedstrijd niet alleen elke werkdag van en naar het werk, ook voor werkgerelateerde verplaatsingen (vergaderingen, werfbezoeken) kozen de vier teamleden resoluut voor de fiets. Hun inzet word beloond met een heuse fietsverwendag voor het hele team. Donderdag 10 september 2020 om 13u vertrekt ‘Rap op de Trappers’ vanop de Grote Markt voor een fietstocht met e-bikes, inclusief een coronaproof meet & greetmoment met het Bike to Work-team, een fotoshoot en een hapje en een drankje. Bovendien krijgt elk teamlid een waardebon van 300 EUR om te besteden in een fietswinkel, en krijgt iedereen ook een goodiebag mee naar huis.

Het stadsbestuur doet al lange tijd inspanningen om ons woon-werkverkeer zo veel mogelijk richting fiets en openbaar vervoer te verschuiven. In de eerste plaats is er een financiële stimulans: de fietsvergoeding en terugbetaling van de abonnementen openbaar vervoer. Daarnaast dragen ook praktische voorzieningen bij tot een vlottere overstap naar de fiets of het openbaar vervoer, denk maar aan de fietsenstallingen. Ook acties
zoals Bike to work moedigen ons aan om te kiezen voor de tweewieler. Het stadsbestuur van Sint-Niklaas is al sinds 2011 enthousiast lid van Bike to Work. Jaarlijks sluiten meer en meer collega’s aan en vooral aan de Challenges wordt met veel plezier deelgenomen. In 2019 was er een recordaantal teams dat aan de wedstrijd deelnam. Corona zorgde dit jaar voor een daling van het aantal fietsteams, maar dat kon het enthousiasme van de deelnemers zeker niet drukken.

105.9
Lokeren
107.9
Sint-Niklaas