sounds great, feels good
20.11.2020

Lancering podcast “Sprekend Waasland”.

Lancering podcast  “Sprekend Waasland”.
Oude Wase verhalen die tot de verbeelding spreken.

Op zaterdag 21 november lanceert Erfgoedcel Waasland de eerste 2 verhalen van haar podcast

‘Sprekend Waasland’. Met ‘De witte man op Singelberg’ (Karen Dierickx) en ‘De hoorndragers van het witte kruis’ (Wim Van de Velde) wordt de aftrap gegeven voor 5 maanden luisterplezier.

Immaterieel Erfgoed

Het Waasland herbergt een schat aan verhalen die tot de verbeelding spreken. Ze worden trots doorverteld of angstig verzwegen. Ze worden vergeten door de ene generatie en weer opgediept door een andere. Ze evolueren mee met de tijd en worden nooit volledig identiek verteld.

In 2007 onderzocht de erfgoedcel gekende en minder gekende bronnen die volksverhalen uit het Waasland bevatten, en verzamelde de verhalen die daarin neergeschreven werden in een inventaris. Dit leverde meer dan 500 verhalen op, waarvan er destijds 10 werden gebundeld in het boek ‘Griezelverhalen uit het Waasland’.

Voor ‘Sprekend Waasland’ doken 10 bekende en minder bekende vertellers opnieuw in de inventaris. Ze gingen enthousiast aan de slag met de oude volksverhalen en staken ze in een nieuw jasje. Hun 10 verhalen werden deze keer niet opgeschreven, maar ingesproken. Zo vertellen ze dit stukje Waas erfgoed op hun manier weer door.

De podcast bestaat uit 10 mysterieuze en verrassende Wase volksverhalen, waarvan er maandelijks2 nieuwe worden gelanceerd. De verhalen, voorzien van de nodige muziek en geluidseffecten, kunnen gratis beluisterd worden via www.sprekendwaasland.be . Op deze website vinden bezoekers tevens historische duiding bij de verhalen en informatie over de vertellers. Ook via andere kanalen zoals bv. Spotify is de podcast te beluisteren. Bij elk verhaal maakte Charlotte Severeyns een prachtige illustratie die alle werden geïntegreerd in de website.

‘Sprekend Waasland’ is een project van Erfgoedcel Waasland i.s.m. de 10 Wase steden en gemeenten: Beveren, Kruibeke, Lokeren, Moerbeke, Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas, Stekene, Temse, Waasmunster en Zwijndrecht.

Zaterdag

21/11/2020
Het verhaal van de witte man op Singelberg. Karen Dierickx
De hoorndragers van het witte kruis. Wim Van de Velde

Zaterdag
19/12/2020
Waasmonster. Frank Pollet
7 maal ‘K’ brengt ongeluk. Cirque Totale

Zaterdag
23/01/2021
De groene kat. Lies Van Gasse
Zjos, de bizarre penning. Eline Verhelst

Zaterdag
20/02/2021
De zwarte klauw. Sarah Moens
Het Blommeke van Leuven. Meneer Zee

Zaterdag
20/03/2021
Zeemeerman. Joke Van Canneyt
De molenaar en zijn vrouw. Lotte Mariën

105.9
Lokeren
107.9
Sint-Niklaas