sounds great, feels good
09.05.2023

Sint-Niklaas wint Prijs Publieke Ruimte

Sint-Niklaas wint Prijs Publieke Ruimte
Sint-Niklaas wint de prijs publieke ruimte met Winkel Wandel Lus.

De stad Sint-Niklaas heeft de spraakmakende ‘Prijs Publieke Ruimte’ gewonnen met de ‘winkelwandellus’. Die prijs bekroont de beste realisaties in de openbare ruimte in heel Vlaanderen en wordt jaarlijks uitgereikt door het Infopunt Publieke Ruimte, het Vlaamse kenniscentrum voor openbare ruimte. Met de winkelwandellus maakt de stad een aantal straten tussen de Grote Markt en het Stationsplein groener, lichter, fraaier en vooral ook verkeersveiliger. Het prachtige resultaat wordt fel gesmaakt door bewoners en bezoekers, en krijgt nu ook erkenning op hoger niveau.

Schepen Carl Hanssens kreeg de Prijs Publieke Ruimte uit handen van de Antwerpse provinciegouverneur Cathy Berx. Met de winkelwandellus is Sint-Niklaas de laureaat in de categorie ‘stedelijke projecten’. Een bijzondere onderscheiding is dit, want de Prijs Publieke Ruimte staat hoog aangeschreven.

Schepen voor Publieke Ruimte Carl Hanssens: “Ik ben bijzonder trots op deze erkenning. De doelstelling was om de stadskern aantrekkelijker te maken voor bewoners, in een herkenbare stijl met aandacht voor de waardevolle gevels en publieksfuncties. Tegelijk streven we naar meer verkeersveiligheid, verkeersleefbaarheid en vergroening, om op die manier tot een toekomstgerichte herinrichting van het openbaar domein te komen. Hiervoor erkenning krijgen in heel Vlaanderen doet deugd. Baanbrekende ingrepen in het openbaar domein lonen écht voor onze stad.”

Prestigieuze prijs voor ambitieus project
De stad Sint-Niklaas sluit hiermee aan bij een spraakmakende reeks eerdere winnaars van de Prijs Publieke Ruimte, die sinds 2008 jaarlijks wordt uitgereikt. In 2022 won de stad Gent met de herinrichting van het openbaar domein rond de Oude Dokken, Tongeren ontving de prijs in 2021 voor een nieuw stadspark. Vielen de afgelopen jaren ook in de prijzen: de stad Antwerpen met de herinrichting van de Scheldekaaien (2020), de stad Kortrijk met de heraanleg van de Oude Leieboorden (2019), de stad Mechelen met Mechelen Boulevard Leeft! (2018) en de stad Gent met wijkpark De Porre (2017).

De andere genomineerden voor de Prijs Publieke Ruimte 2023 in de categorie ‘stedelijke projecten’ waren Leuven en Mechelen.

105.9
Lokeren
107.9
Sint-Niklaas