Sheila Escovedo (Oakland, Californië, VS, 12 december 1957), beter bekend als Sheila E., is een Amerikaans percussioniste, drumster en zangeres. Ze is de dochter van de beroemde jazz-percussionist Pete Escovedo en is vooral bekend van haar samenwerking met Prince.

Ze leerde op 5-jarige leeftijd conga’s spelen en was al een veelgevraagd percussioniste (o.a. Patti Labelle en Marvin Gaye) toen ze in 1983 ging samenwerken met Prince. Haar eerste solo-hit was The Glamorous Life in 1984 (nl: #2), afkomstig van haar debuutalbum dat, net als het daaropvolgende album, mede geschreven en geproduceerd was door Prince. Andere solohits (Nederlandse Top 40) waren A Love Bizarre (een duet met Prince), Holly Rock (uit de film Krush Groove) en Hold Me. Daarnaast is ze ook te horen op enkele nummers van Prince, als zangeres op bijvoorbeeld de beroemde b-kant Erotic City uit 1984 en als drummer op bijvoorbeeld Life Can Be So Nice van Parade.

Van 1987 tot en met 1989 drumde ze in de begeleidingsband van Prince. Ze is onder andere te horen en te zien in de concertfilm Sign ‘O’ The Times.

Na gezondheidsproblemen begin jaren negentig, werd Sheila E. vanaf eind jaren negentig weer actief met vooral latin jazz en bracht ze weer albums uit. Daarnaast werkte ze samen met Ringo Starr, Lionel Richie en opnieuw meerdere keren met Prince.

In 2006 vormden ze een nieuwe band, genaamd C.O.E.D. (Chronicles Of Every Diva), die verder bestaat uit Rhonda Smith, Kat Dyson en Cassandra O’Neal. Met deze band en Candy Dulfer maakte ze in 2007 een korte tournee door Europa.

Sheila Escovedo heeft samen met de Amerikaanse zangeres Lynn Mabry de Elevate Hope Foundation opgericht, een stichting die ondersteuning wil bieden aan mishandelde kinderen.

(Bron: Wikipedia)