Tears for Fears is een Brits popduo gevormd door Roland Orzabal en Curt Smith.

De band werd opgericht in de vroege jaren tachtig. Oorspronkelijk begon Tears for Fears als newwave- en newromantic-groep.

De naam van de groep is afgeleid van een therapie bedacht door Arthur Janov waarbij patiënten wordt aangemoedigd te schreeuwen, huilen en te slaan naar voorwerpen om hun gevoelens te uiten. Vandaar de naam “Tears for Fears”.

Tears for Fears kwam in 1983 met hun debuutalbum The Hurting. Veel liedjes op deze LP gingen over slechte jeugdervaringen van beide jongens. In 1985 verscheen het tweede album Songs from the Big Chair. Van dit album kwamen de succesvolle singles Shout (een nummer 1-hit in onder meer Nederland), Everybody Wants to Rule the World, Head Over Heels en I Believe. De titel van het album was afgeleid van een serie genaamd Sybil, die ging over een vrouw met 16 verschillende persoonlijkheden. De ‘Big chair’ is de stoel van haar psychiater. Ze maakten ook nog nummer daaromheen, het lied The Big Chair, de b-kant van de single Shout. Dit nummer stond overigens niet op het album.

In 1986 werd de single Everybody Wants to Rule the World in iets gewijzigde versie (Everybody Wants to Run the World) opnieuw uitgebracht in het kader van het project I Run the World, een liefdadigheidsinitiatief op geld op te halen voor projecten in Afrika.

Het derde album The Seeds of Love kwam uit in 1989. Op dit album stonden onder meer de singles Sowing the Seeds of Love en Woman in Chains. Dit laatste nummer werd gezongen door Oleta Adams met Phil Collins op de drums.

Na het derde album gingen Orzabal en Smith met ruzie uit elkaar. Orzabal beweerde dat Smith de passie voor het muziekmaken verloren had en Smith beweerde dat Orzabal volledig geobsedeerd was door astrologie, hij nam zelfs astrologieboeken mee de studio in. Smith bracht een soloalbum uit, dat geen succes had. Orzabal kwam in 1993 met een album onder de naam Tears for Fears. Op dit album, Elemental stond de hit Break it down again. In 1995 kwam hij met een tweede soloalbum onder de naam Tears for Fears, Raoul and the Kings of Spain (Raoul was de naam die zijn ouders hem oorspronkelijk hadden willen geven), en nog een verzamelalbum van verschillende, nooit uitgebrachte B-sides, Saturnine, Martial & Lunatic wat ook niet goed verkocht. Na enige jaren van inactiviteit bracht Roland Orzabal in 2000 een album onder zijn eigen naam uit, TomCats Screaming outside. Smith speelde eind jaren 1990 en in het nieuwe millennium met zijn band Mayfield (vernoemd naar het woordgrapje ‘Curt is Mayfield’) voornamelijk in kleine clubs.
Gary Jules en Michael Andrews scoorden in december 2003 een grote hit met een remake van de debuutsingle van Tears for Fears, Mad World uit 1982.

In 2004 kwam Tears for Fears onverwachts weer bij elkaar. Het album Everybody Loves a Happy Ending verscheen in september 2004. De band ging op wereldtournee in 2004 en 2005. Het live album Secret World, uitgebracht in 2006 in delen van Europa, bevat een optreden in Parijs en drie studionummers (waaronder één nummer van Mayfield) als bonustracks, alsmede een extra dvd met daarop het zelfde optreden als de cd.

In oktober en december 2006 maakten Smith en Orzabal deel uit van de Night of the Proms concerten in Antwerpen en Rotterdam, waar ze, begeleid door orkest en koor, vijf nummers speelden: Mad World, Shout, Seeds of Love, Everybody Wants To Rule The World en Woman In Chains.

(Bron: Wikipedia)